Покроково, як підключити Старлінк резервним каналом інтернету на підприємстві.

Покроково, як підключити Старлінк резервним каналом інтернету на підприємстві.

Важко вести бізнес у військовий час під ракетними обстрілами, при віялових відключеннях електроенергії. Регулярно без мобільного зв’язку та інтернету. Але якщо багато підприємств вже встановили резервні генератори, поставили на мережеве обладнання ДБЖ і деякі мобільні провайдери теж вже мають акумулятори, то не всі регіональні пункти інтернет провайдерів мають довгострокову підтримку енергоживлення.

Якщо у вашого провайдера оптичний інтернет, він заживлений від генератора чи ДБЖ і до вашого підприємства проведена оптична лінія, то підключивши медіаконвертер до ДБЖ ви матимете інтернет доти, доки не сядуть акумулятори. А що робити якщо у провайдера регіональний вузол знеживлено і там немає акумуляторів або відключення більше шести годин?

Тоді потрібен резервний супутниковий інтернет.

Зараз в Україні дуже активно починають використовувати Starlink – супутниковий інтернет від компанії SpaceX, який дозволяє мати якісний зв’язок навіть у найвіддаленіших точках планети, і це дуже актуально в місцях де нема ні енергоживлення, ні стільникових станцій.

Обладнання для Starlink в Україні купують двома варіантами: не дуже швидко і дорого, або офіційно та довго.

Оскільки попит зараз дуже високий, а офіційно обладнання надходить за термін від двох місяців, це ще без врахування черги на виробництві та проблеми логістики військового часу, то на цьому намагаються заробити досить багато перекупів, що замовляють обладнання в Польщу чи Германію, а звідти забирають самостійно. При офіційній ціні обладнання з грудня 2022 в 699$, вартість комплекту в перекупів починається з 900$ під замовлення, термін доставки 3-4 тижні. Ті що мають на руках в Україні комплект, просять вже 1200-2800$.

Принцип замовлення нового або вживаного обладнання “перекупам” – зазвичай передплата, нервове очікування, отримання комплекту обладнання та облікового запису на сайті www.starlink.com до якого прив’язаний даний комплект обладнання. Ще, при купівлі уживаного обладнання, зверніть увагу на версію програмного забезпечення терміналу, потрібно щоб вона була найсвіжіша, інакше в Україні він не запрацює. Тобто якщо у продавця Старлінк пролежав у коробці останній місяць, то, швидше за все, не працюватиме. У цьому випадку термінал має попрацювати близько доби у своїй оригінальній локації. Дуже часте питання, коли люди купують уживане обладнання: “А як створити акаунт”. А ось ніяк, лише при замовленні обладнання, або попередній власник повинен ініціювати трансфер облікового запису на email покупця. Це штатна процедура, все відбувається швидко.

Офіційний шлях придбання інтернету від Starlink – замовити на сайті www.starlink.com. При замовленні відразу створюється обліковий запис, до якого прив’язується майбутнє обладнання.

При замовленні вноситься депозит у розмірі $90 і далі залишається лише чекати. Зараз реальний час очікування 3-4 тижні. Варто зазначити, що можна замовити не у всі регіони країни. Тут є очевидні логістичні проблеми. Коли обладнання готове до відправки – потрібно сплатити повну його вартість та додатково вартість доставки. Доречі, рекомендуємо до базового набору обладнання також додати спеціальний перехідник з Ethernet портом, бо без нього підключити цей інтернет до існуючої мережі буде проблематично. Сам термінал не має порту Ethernet, лише Wi-Fi мережу. На порталі Старлінк його ціна біля 50$.

 

Підключення інтернету від Starlink

Термінали постачають до України з інструкціями зі встановлення та налаштування. Якщо коротко:

Треба приєднати антену до Ethernet перехідника кабелем, який є у комплекті (якщо Ethernet перехідник відсутній, то напряму до терміналу).

Перехідник підключити до терміналу.

Під’єднати термінал до електромережі.

Встановити на свій смартфон чи планшет застосунок Starlink із Google Play або AppStore.

Підключитися до Wi-Fi мережі терміналу Starlink.

Запустити застосунок і дотримуючись інструкцій приєднатися до супутникового інтернету.

Резервний інтернет канал для мережі підприємства.

Для встановлення Старлінк резервним каналом, потрібно мати або комунікаційний сервер з додатковою мережевою картою, щоб підключити кабель від перехідника Старлінк, або програмований маршрутизатор типу Mikrotik, який можна налаштувати на автоматичне переключання на резервний канал при відсутності інтернету на основному.

Звісно можна відмовитися від основного інтернету і використовувати лише Starlink, але тут є нюанси. На практиці швидкість інтернету від Starlink в Україні складає в середньому 120-150 Мбіт/с, фіксували навіть 200 Мбіт/с на “Download”. Швидкість “Upload” складає близько 15-30 Мбіт/с. Окрім того, час затримки коливається від 20 до 300 мілісекунд. Для роботи з електронною поштою та сайтами це не критично, але при роботі наприклад з термінальними серверами можуть бути лаги через велику затримку.

 

Компанія «Віст+ІТ» не продає термінали Starlink. Але ми можемо налаштувати роботу мережі вашої компанії, резервне переключення інтернету, обслуговувати сервери та персональні комп’ютери а також надавати комп’ютерну допомогу вашим співробітникам. Звертайтеся!

 

Замовити
дзвінок
+
Подзвоніть!