Встановлено новий рекорд швидкості в інтернеті – 44,2 Тбіт/с, це 50 дисків Ultra HD Blu-ray по 100 ГБ за одну секунду

Встановлено новий рекорд швидкості в інтернеті – 44,2 Тбіт/с, це 50 дисків Ultra HD Blu-ray по 100 ГБ за одну секунду

Австралійським дослідникам вдалося передати по інтернету дані з рекордною швидкістю 44,2 Тбіт/с. Цього досить, щоб за одну секунду завантажити понад 50 дисків Ultra HD Blu-ray, кожен з яких містить по 100 ГБ. Рекорд встановили на 75-кілометровому відрізку стандартного оптоволокна, що наближує розробку до комерційного використання.

 

Підвищити швидкість пересилання стандартними інтернет-каналами вдалося за допомогою спеціально розробленого чипа. Він ефективніше кодує дані, дозволяючи передати більше даних по наявному оптоволокну.

Розробники кажуть, що технологія буде корисна для з’єднання дата-центрів. У майбутньому при здешевленні компонентів вона може стати доступною для використання звичайними споживачами.

Підготовка до експерименту почалася з прокладки 75 кілометрів звичайного оптоволоконного кабелю між кампусами Мельбурнського королівського технологічного інституту, Технологічного університету Суинберна і Університету Монаша.

Для досягнення рекордної швидкості фахівці використовували нову технологію мікростільників, яка забезпечила більш ефективну передачу даних. Ці мікростільники генеруються всередині волокна кабелю вбудованими резонаторами з мікроплоскостямі. За словами дослідників, технологія вперше була випробувана в реальних умовах.

«Наш експеримент демонструє здатності вже використовуються оптоволоконних ліній. Вони можуть бути основою для не тільки нинішніх, а й майбутніх мереж зв’язку. Наша розробка масштабируема і здатна задовольнити майбутні потреби », – зазначив один з авторів дослідження і лектор Університету Монаша Білл Коркоран (Bill Corcoran).

Тепер вчені думають над тим, як можна було б інтегрувати розроблену ними технологію в існуючу інфраструктуру. «У довгостроковій перспективі ми сподіваємося створити інтегровані фотонні чіпи, які дозволять досягти такої швидкості передачі даних по існуючим оптоволоконних каналах зв’язку з мінімальними витратами», – додав професор Мельбурнського королівського технологічного університету Арнау Мітчелл (Arnan Mitchell).

Втім, скористатися подібною швидкістю передачі даних в домашніх умовах в найближчій перспективі не вийде. За словами дослідників, навіть якщо технологія «стане на комерційні рейки», першими, хто зможе її використовувати, швидше за все, стануть центри обробки даних. Зрештою гігабітний інтернет існує вже тривалий час, проте до цих пір зустрічається далеко не скрізь. Проте, додають фахівці, якщо нова технологія стане досить дешевою, то одного разу вона може стати доступною для звичайних споживачів.

Limitless представила Pendant: носимий пристрій для запису інформації та обробки за допомогою штучного інтелекту

Спам: історія терміну, його небезпека та боротьба зі спамом

Чому кібербезпека важлива для вас?

AnyDesk взламано: популярне програмне забезпечення для віддаленого робочого столу вимагає скидання пароля

Новий штучний інтелект Gemini від Google: можливості, відмінності від GPT і перспективи використання

Що таке хмарні сховища та навіщо вони потрібні?

Покроково, як підключити Старлінк резервним каналом інтернету на підприємстві.

Шукаєте де придбати ГЕНЕРАТОР?

Екваер IKS обмежує час роботи сервіса.

Microsoft обмежила росіянам оновлення до Windows 11 22H2, а Apple видалила з App Store всі застосунки VK та Mail.ru

Держспецзв’язку попередила про нову кібератаку на держоргани України у вигляді електронної пошти із зараженим XLS-документом.

Як підключити Starlink в Україні (супутниковий інтернет SpaceX)

Замовити
дзвінок
+
Подзвоніть!